Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Wat betaal ik voor een parketvloer?

Parket is, in tegenstelling, vervaardigd van echt hout. Laminaat wordt gemaakt van samengeperst mdf en kunststof. Omdat parket van hout is gemaakt hangt hier een ander prijskaartje aan. Maar desondanks is het ook weer niet zo dat een parketvloer de hoofdprijs kost. Parket is ook al verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro per vierkante meter. De prijzen voor een massief parket lopen op tot circa 100 euro per vierkante meter als je echt voor topkwaliteit gaat. Parket gaat echter wel veel langer mee dan laminaat en daarmee is het een goede investering.

Is parket echt zo duurzaam?

Een parketvloer wordt bij het leggen voorzien van een beschermende laag. Deze laag bestaat uit was, olie of lak. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen vuil en tegen beschadigingen. Een voorbeeld: Als je een glas water, of een emmer sop, omgooit op een laminaatvloer, dan moet je heel snel te werk gaan wil je voorkomen dat de vloer gaat bobbelen en dat de laminaatplaten beschadigd raken. Overkomt je iets vergelijkbaars op een parketvloer, dan moet je uiteraard ook meteen aan de gang met de dweil, maar je vloer kan deze aanval van nattigheid wel beter verdragen dan laminaat. Als je gemorste vloeistof meteen opruimt dan blijft een dergelijk ongelukje meestal zonder vervelende gevolgen.

Is zelf leggen een optie?

In principe is iedere vloer zelf te leggen, mits je er handig genoeg voor bent. Als je niet zeker bent van je zaak kun je er beter niet aan beginnen. Vaak is het handig om eerst te “oefenen” in een gemakkelijke en kleine ruimte, zoals een slaapkamer. Als dat goed gaat kun je je bijvoorbeeld aan de woonkamer met open keuken wagen. Op het internet vind je talloze instructievideo’s waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een parketvloer kunt leggen.