Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Vloer in een Tiny House

De vloerbedekking van een Tiny House is meer dan alleen een materiaalkeuze: Het bepaalt de sfeer van een kamer en geeft het karakter. Welke vloerbedekking moet worden gekozen voor de individuele interieurs is daarom van doorslaggevend belang.

  

Massief houten vloeren

Klassieke plankenvloeren bestaan uit massief houten planken. Hun kwaliteit hangt af van de dikte van het hout, het moment van snoeien, de duur van het drogen en de kwaliteit van de boom.
 
Massief houten planken zijn een ecologische vloerbedekking, kunnen meerdere malen geschuurd worden en geven een ruimte een buitengewone aanwezigheid. Als de planken geolied zijn, kunnen ze ook vocht absorberen en afgeven, wat men metaforisch “ademhaling” noemt. De prijs van massief houten planken is hoog, maar ze zijn zeer duurzaam en hebben de toegevoegde waarde van een natuurlijk bouwmateriaal, een edele sfeer en een goed binnenklimaat.
 

Laminaat

Laminaat is een soort spaanplaat of vezelplaat. Ze hebben een decoratief oppervlak dat natuurlijk hout, steen of keramiek imiteert. Laminaat is meestal voorzien van een oppervlaktevernis. Het karakter van laminaat is nogal bleek.
 
De prijs is matig, het gewicht laag en de robuustheid hoog. Laminaat kan eenvoudig met kliksystemen worden gelegd en is daarom geschikt voor zelfbouw. Schuren is echter niet mogelijk. Laminaatvloeren zijn daarom geen ecologisch duurzame vloerbedekking en daarom dus niet erg geschikt voor in een tiny house. Andere nadelen zijn een hoog impactgeluidseffect en, voor sommige types, gevoeligheid voor vocht.
 

Linoleum

Linoleum is een milieuvriendelijk materiaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen bestaande uit lijnolie, pigmenten, houtmeel, natuurlijke hars en gemalen kalksteen. Jute wordt gebruikt als dragermateriaal. Het past dus zeer goed in een ecologisch verantwoord tiny house. Het is zeer licht en eenvoudig te installeren. Linoleum heeft een zacht loopgevoel, het is hygiënisch, antibacterieel en gemakkelijk te combineren met vloerverwarming. De kamer lijkt nobel en kaal door de vloer. Linoleum is duurder dan PVC, maar heeft vele voordelen, waaronder milieuvriendelijkheid en hoge esthetische kwaliteit.
 

 

Parket

Parket bestaat uit een dikkere houten onderlaag en een edele houten slijtlaag, bijvoorbeeld esdoorn, eik, beuk of acacia. Volgens de DIN-norm EN 13489 moet de slijtlaag van parket minimaal 2,5 millimeter zijn. Het oppervlak van de slijtlaag is gelakt of geolied. Het effect is afhankelijk van het oppervlak. Verzegeld parket is soms nauwelijks te onderscheiden van laminaatvloeren. Hoewel ze gemakkelijker te onderhouden zijn, wordt de aanwezigheid van hout achter de vernis gedood. Geoliede vloeren daarentegen hebben een grote kracht. Hier gaat hout in dialoog met mensen.
 
Er zijn veel verschillende soorten parket op de markt. Kleur en structuur bepalen het uiterlijk. Huishoudelijke houtsoorten verdienen daarbij de voorkeur boven de tropische houtsoorten voor de bescherming van het wereldklimaat. Een ander criterium vormt de robuustheid: hier telt vooral de hardheid van het hout. De prijzen variëren afhankelijk van de houtsoort en de dikte van de slijtlaag. Het leggen is eenvoudig door moderne parketkliksystemen.
 

Breed vlak

Niet te verwarren met massief houten planken zijn de zogenaamde planken. Deze laatste zijn geprefabriceerde parketten in de vorm van planken met meestal afgeschuinde (d.w.z. in de lengte afgeschuinde) randen. Voor planken wordt een doorlopende toplaag gebruikt, die volledig uit een boomstam wordt gezaagd. Onder de naam “plankenvloeren” zijn er planken op de markt die bestaan uit een robuuste en goedkope houten onderlaag en een dunne, meer edele houten slijtlaag, maar ook – en dit is de meerderheid – planken die gemaakt zijn van meervoudig gelijmd, geblokkeerd parket. Bij de keuze van een plank is het bijzonder belangrijk om op de kwaliteit te letten, omdat de krachten die in de groot gedimensioneerde toplaag werken, betekenen dat plankenplanken een onderconstructie vereisen die de maatvastheid garandeert.
 

PVC

PVC is een vinyl vloer en goedkoop in aanschaf. Er zijn veel verschillende patronen en kleuren beschikbaar, de vloer is licht, robuust en eenvoudig te installeren. De esthetische component van een dergelijke vloer mag echter niet worden onderschat: Het is altijd merkbaar dat het een kunststof vloer is. De aanwezigheid van de vloer in de ruimte wordt niet positief versterkt en de indrukken van het meubilair laten al snel hun sporen na.
 
Vanuit ecologisch oogpunt kan PVC milieutoxines bevatten die na installatie kunnen verdampen en allergieën kunnen veroorzaken.

https://www.tubantia.nl/video/kanalen/bn-destem~c418/series/korte-reportage~s972/bergse-tiny-houses-klein-luxe-en-energie-neutraal-wonen~p50635