Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten elektradraden

Een elektrische installatie heeft veel verschillende draden, deze draden heten elektradraden. Het is belangrijk dat de kleurcodes van deze draden kloppen, anders is de elektrische installatie namelijk niet goed. Het is dus belangrijk de draden volgens de norm te gebruiken. Anders kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. 

Soorten draden

Voor elektrische installaties wordt er gebruik gemaakt van vier verschillende soorten draden, allemaal hebben ze een eigen kleurcode. Het is belangrijk dat de kleurcodes worden opgevolgd, hierdoor weet je namelijk wat er in de draden zit. 

  • Fasedraad: de fasedraad is een bruin gekleurde draad, deze draad zorgt ervoor dat er stroom toegevoerd wordt. Vroeger was deze draad groen. 

  • Schakeldraad: de kleur van de schakeldraad is zwart, dit draad zorgt ervoor dat de fasedraad wordt verlengt. De schakeldraad dient bijvoorbeeld voor het maken van verbindingen. Aan de kleur van vroeger is niks veranderd, altijd had deze draad al een zwarte kleur.

  • Nuldraad: dit is een lichtblauw gekleurd draad, de nuldraad is neutraal en voert alleen stroom af, vroeger had deze draad een rode kleur. 

  • Aarddraad: dit is een draad dat geel-groen is gekleurd, dit is ook een draad dat verbonden staat met de aarde. Ook is dit een draad die nooit onder spanning staat, hij staat alleen onder spanning indien hij stroom moet afvoeren bij defecten. Deze draad had vroeger ook wel een grijze of zwarte kleur. 

Waarom de juiste kleuren gebruiken

Bij elektra is het heel belangrijk de juiste draden te gebruiken, hierdoor weet je namelijk wat de draden. Ook weet je welk draad niet goed is als er iets niet werkt. Het gebruiken van de juiste draden is ook veiliger voor later, als jij of iemand anders later namelijk iets wil veranderen aan de elektra moet dat wel veilig kunnen. Wanneer er niet van de juiste kleuren gebruik wordt gemaakt bestaat er een kans dat je onder spanning komt te staan.