Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Leiding verstopt, wat nu?!

Iedereen kent het wel, de wc loopt niet meer door en er komt een vieze geur vandaan. Hartstikke vervelend natuurlijk, helemaal wanneer je vrienden over de vloer verwacht. Zo’n verstopping kan veel redenen hebben en er zijn dus meerdere oplossingen mogelijk. Om je uit de brand te helpen vind je hier een aantal tips om er achter te komen wat de oorzaak is en hoe je het probleem kunt oplossen.

Wat is er aan de hand

Een verstopping kan veel verschillende oorzaken hebben en is de ene keer een stuk makkelijker op te lossen dan de andere. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een object dat vast komt te zitten in de afvoerbuis, denk hierbij aan bijvoorbeeld een wc-rol of een dopje. Zo’n voorwerp kun je proberen zelf te verwijderen met je hand of met een kleerhanger. Een leiding kan ook verstopt raken omdat het verstopt zit met kalk- of vetresten. 

Wat kan ik zelf proberen

Veel mensen grijpen meteen naar de rubberen ontstopper wanneer een leiding niet goed doorloopt. Dit kan voldoende zijn maar om de kans op succes te vergroten kun je beter eerst andere middelen gebruiken. Meng een pak zuiveringszout met heet water en/of afwasmiddel en laat dit een nachtje inwerken. Dit mengsel is mogelijk al voldoende om de leiding weer goed door te laten lopen, wanneer dit nog niet het geval is kun je de rubberen ontstopper er alsnog bij pakken. Omdat de resten al deels zijn opgelost zal de ontstopper veel effectiever zijn.

Help! ik krijg de leiding zelf niet ontstopt

Wanneer je het probleem zelf niet krijgt ‘opgelost’ zal er een specialist naar moeten kijken. Gelukkig heeft Rioolprobleemkwijt een betrouwbaar netwerk van lokale vakmannen die precies weten hoe ze je kunnen helpen. Via de site kom je in contact met een lokale ontstopper die alle middelen heeft om jouw leiding zo snel mogelijk te ontstoppen.