Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Je theorie examen halen

Moet jij binnenkort ook op voor je theorie examen of ga je deze op zijn minst moeten plannen omdat je met praktijklessen bezig bent? Je theorie examen kan een stressvolle gebeurtenis zijn waarbij je het gevoel hebt zwaar onder druk te staan. Dit komt onder andere doordat mensen de hoeveelheid informatie onderschatten, maar ook door de gedeeltes van de examens die op inschattingsvermogen en tijd zijn gebaseerd. Gevarenherkenning en snel reageren kun je niet zomaar in je hoofd stampen, dat moet je leren. Net zoals dat je een praktijkexamen vooral kunt halen door veel te lessen en te oefenen.

Niets aan toeval overlaten

Dat gezegd hebbende zou het wel ontzettend zonde zijn als jij je theorie examen niet haalt door iets dat makkelijk voorkomen had kunnen worden. Dat gedeelte is vooral pure kennis en feiten uit je hoofd stampen. Hoe hard mag je binnen de bebouwde kom, wat betekent verkeersbord A4 op de afbeelding, hoever mag een lading aan de zijkant uitsteken als je deze op het dak vervoert. Het ene feitje klinkt misschien wat logischer om te leren dan het andere, maar ze kunnen allemaal terugkomen op je theorie examen. Daarom is het belangrijk dat je eigenlijk alle feitelijke kennis gewoon kunt opdreunen en niets aan het toeval overlaat.

Theorie examen oefenen

Voor alle elementen buiten de feiten om, zoals gevarenherkenning, zit er eigenlijk maar één ding op. Simpelweg je theorie examen oefenen. Hoewel het examen dat je gaat oefenen niet exact hetzelfde zal zijn als die je uiteindelijk krijgt, komt het al met al wel veel overeen. Vooral als je veel je theorie examen oefenen gaat dan kom je erachter dat van al die examens er ook een paar vragen zijn die je in je uiteindelijke examen tegen gaat komen.

Rustig voorbereiden

De dag voor je examen is het belangrijk dat je goed slaapt en gezond eet (en niet gaat feesten en drinken!). Hou je hoofd helder voor deze uitdaging, en focus je op het doel: het halen van je examen. Blijf rustig, ook als je iets niet (zeker) weet. Heel soms heb je gewoon pech en haal je het examen net niet, maar door veel te oefenen en te leren kun je die kans zeker klein maken!

https://theorie-oefenexamen.nl/