Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Is yoga ook goed voor ouderen?

Yoga is een sport die heden ten dage steeds meer populariteit wint, zowel bij jongeren als ouderen. Het woord yoga betekent in de Nederlandse taal simpelweg ‘verbinden’, en dat is dan ook precies wat je doet wanneer je deze sport beoefent. Het is niet alleen een sport maar het is voor vele mensen ook een soort van filosofie en een manier van leven. Yoga brengt namelijk het lichaam en de geest in verbinding en in evenwicht, en het zorgt ervoor dat je volledig ontspannen wordt. Door bepaalde yogaoefeningen krijgt men kracht, evenwicht en een algeheel gevoel van ontspanning en rust. Niet gek dus dat steeds meer mensen, jong en oud, de sport van yoga beoefenen; we leven tegenwoordig immers in een drukke en stressvolle wereld. In dit artikel zal ik een aantal redenen geven waarom yoga juist goed is voor de oudere generatie.

 

Voor iedereen

Allereerst wil ik benadrukken dat yoga daadwerkelijk voor iedereen is. Er bestaat een grote misvatting dat yoga enkel voor vrouwen bedoeld is, dit is zonder meer onzin, aangezien yoga voor mannen net zoveel voordelen met zich meebrengt als voor vrouwen. Wie begint met yoga kijkt er vaak tegenop, aangezien men verwacht dat je zeer lenig en flexibel moet zijn voor yoga. Dit is echter niet waar, de klassieke yoga-oefeningen zijn namelijk zeer eenvoudig uit te voeren, ook voor oudere mensen die niet meer zo lenig zijn.

 

Voorkomt pijn en blessures

Wanneer een mens weer een paar jaartjes ouder wordt, kunnen hier en daar nog wel eens een paar pijntjes voorkomen. Het beoefenen van yoga voorkomt en verlicht pijntjes en blessures in de spieren en gewrichten. Door zeer gecontroleerde bewegingen en ademhalingen haal je de spanning en druk van je lichaam waardoor je je eigen een stuk lichter voelt. Dit soort ademhaling en beweging houd je jong en gezond waardoor yoga juist voor ouderen vele voordelen met zich mee kan brengen. Het is hierbij niet relevant dat je misschien wat minder lenig bent dan in je jongere jaren. Wat wel relevant is, is dat je door middel van simpele yoga-oefeningen je leven aanzienlijk kan verbeteren, ook in je oudere jaren.