Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Is een houtkachel goedkoper dan gas?

Misschien ben je van plan om thuis een mooie haard te gaan installeren. Dan ontdek je al snel dat er meerdere mogelijkheden zijn. Zo kun je een houtkachel kopen, uiteraard met haardhout in Haarlem, maar ook kiezen voor een gashaard of een elektrische haard. Met name de twee eerstgenoemde soorten haarden, de houtkachel en de gashaard, zijn vandaag de dag geliefd onder woningeigenaren. Maar welk van de twee is er goedkoper? Een houthaard of toch de gashaard?

Is een houtkachel voordeliger dan een gashaard?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen als antwoord op de vraag of hout stoken voordeliger is dan gas: ja! Hout brandt zeer efficiënt en is daarmee voordeliger dan het stoken op gas. Daarbij komt nog, zoals iedereen wel weet, dat de gasprijs de laatste tijd flink aan het stijgen is. Ook dit maakt het verwarmen van je woning met een gashaard duurder dan met hout. Belangrijk is wel om te zorgen dat je goed haardhout in Haarlem gebruikt. Twee kenmerken van goed haardhout in Haarlem is dat het vochtpercentage niet meer mag bedragen dan 20 procent. Een tweede kenmerken van kwaliteitshout is dat het CO2-neutraal gewonnen moet zijn, wat inhoudt dat je gebruikmaakt van milieuvriendelijk brandhout.

Ook dit maakt een houtkachel met haardhout voordelig!

Naast de voordelige manier van stoken die een houtkachel biedt, hebben houtkachels in vergelijking met bijvoorbeeld een gashaard of elektrische haard nog meer voordelen. Zo zorgen houtkachels en houthaarden, tenzij gestookt op kwalitatief hoogstaand haardhout uit Haarlem, voor een enorme sfeer in je woonkamer. Het vrolijke en boeiende vlammenspel van houtkachels is namelijk ongeëvenaard. Pak een stoel en ga lekker bij de haard zitten. En je zult merken dat je snel ontspant en je een stuk relaxter gaat voelen. Naast de gezellige atmosfeer die haardkachels scheppen, zijn ze ook erg praktisch als je een bepaalde ruimte snel op de juiste temperatuur wilt brengen. Houtkachels staan erom bekend dat ze snel veel warmte afgeven, waardoor het snel lekker aangenaam wordt in huis. Ten slotte is er nog een derde plus van goede houtkachels: ze zijn in de aanschaf relatief voordelig, terwijl er zoveel modellen zijn dat het soms moeilijk kiezen is. Tel uit je winst en koop ook een mooie houtkachel!