Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Hoe herken je een echte VOG

Valse documenten, hoe zit dat?

Het vervalsen van documenten is ten alle tijden strafbaar. Maar hoe zit dit precies? Welke partij wanneer strafbaar is, is niet altijd even duidelijk. Wel is het altijd belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat zorgvuldig omgaan met belangrijke documenten een noodzaak is. Een populair vervalst document is een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel VOG genoemd. Zo staan er in de blog “hoe herken je een echte VOG” een hoop handvaten om ook hier duidelijk te maken wanneer jij voor de gek wordt gehouden. Heb je deze handvaten niet bij de hand, en twijfel je over de legitimiteit? Dan is het belangrijk altijd hulp van een expert te vragen. Het maken of gebruik maken van een vervalst document is namelijk geen klein vergrijp. In deze blog leggen we jou uit waarom.

Wanneer betreft iets een vervalst document

Een document wordt als vervalst beschouwd wanneer er sprake is van een geschrift. Iets is een geschrift als er sprake is van letters of cijfers. Het geld dus niet alleen voor brieven, reisvergunningen of paspoorten, maar ook barcodes en stempels. De eis is dat het enige tijd leesbaar moet zijn. Om tot juridische gevolgen over te gaan dient het document daarnaast ook nog het bewijs te zijn van een bepaald iets, het document moet dus een doel hebben. Dit document moet vervolgens vervalst zijn. Dit houd in dat er iets aangepast is, iets verwijdert is of iets toegevoegd is. Het is tenslotte niet relevant of iemand dit vervalste document gebruikt, het gaat erom dat diegene de intentie had om het te gebruiken alsof het niet vervalst was.

 

 

Wie is er strafbaar

Diegene die het document met opzet vervalst heeft is altijd strafbaar. Echter is de partij die het vervalste document gebruikt wetende dat het vervalst is, maar die het niet gemaakt heeft, ook strafbaar. Het gebruikmaken en het opzetten van vervalste documenten is dus strafbaar. Straffen kunnen enorm variëren. Van geldboetes tot gevangenisstraffen van 1 tot 8 jaar. Verder kan ook ontzeggen gegeven worden voor het uitoefenen van bepaalde beroepen. Ook verteld de blog “hoe herken je een echte VOG” ons dat het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag ervoor kan zorgen dat je deze in de nabije toekomst niet meer kunt ontvangen. Erg vervelend als een bepaalde vacature dit als vereiste heeft.

Gevolgen van een vervalst document

Andere noemenswaardige gevolgen van het vervalsen van documenten is dat het invloed kan hebben op verstrekkende activiteiten. Zo kunnen hypotheekaanvragen en verzekeringen ontzegd worden. Ook kan je benoemd worden in het EVR-register. Dit strafrechtelijke register kan jouw naam gedurende 8 jaren genoteerd houden. Dit kan zelfs al wanneer je enkel verdacht wordt van vervalsing. Om zeker te zijn van je zaak kun je een VOG aanvragen via VOGnodig. Zo kom je tenminste nooit voor verrassingen te staan.