Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Het verschil tussen een normale en een ergonomische bureaustoel

Normale bureaustoelen worden ontworpen met de standaardpersoon in gedachten. Men houdt dus geen rekening met de verschillen tussen verschillende mensen en de individuele behoeftes van die mensen. Meer dan het verstellen van de hoogte van het zitvlak en de armleuningen zit er over het algemeen niet in bij deze normale bureaustoelen.
Bij het ontwerpen van ergonomische stoelen daarentegen houdt men rekening met de verschillende behoeftes die mensen hebben. Zo kan de stoel worden geoptimaliseerd voor elk lichaam waardoor verschillende gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen. Een goed afgestelde stoel kan immers allerlei klachten tegengaan. Denk daarbij onder andere aan rugklachten, nekpijn en zelfs hoofdpijn.

Voor- en nadelen van ergonomische bureaustoelen

Zoals hierboven vermeld, zal het gebruik van een ergonomische bureaustoel ervoor zorgen dat minder klachten zal hebben die voortvloeien uit uw kantoorbezigheden. De klassieke computernekpijn zal zo minder vaak voorkomen.
Het voornaamste nadeel van de ergonomische bureaustoel stelt u echter al vast in de winkel. De prijs van een ergonomische bureaustoel is al gauw het dubbele van die van een gewoon model, met prijzen die zelfs veel hoger worden dan dat. Denk hierbij aan een bedrag rond de 300 euro en vanaf 500 euro als u een zo goed als gepersonaliseerde stoel wenst. Deze hogere prijs betaalt zichzelf echter terug. Niet alleen zal u zich beter in uw vel voelen op uw werkplek, het kleinere aantal medische klachten dat u zal krijgen door bureauwerk vertaalt zich in een financieel voordeel door minder doktersbezoeken op latere leeftijd.

Vereisten voor bureaustoelen

Elke bureaustoel dient te voldoen aan een aantal basisvereisten. Het spreekt voor zich dat een ergonomische stoel, die aangepast kan worden aan ieders noden, sneller zal voldoen aan die vereisten dan een gewone bureaustoel van het principe take it or leave it.
Ten eerste dient de diepte en hoogte van de stoelzitting verstelbaar te zijn om de verschillende beenlengtes van personen de accomoderen. Ten tweede dienen ook de hoek en de hoogte van de rugleuning verstelbaar te zijn. De S-vorm van de rugwervels dient in de juiste positie te blijven en daarvoor is een goede ondersteuning van de onderrug essentieel. Deze verstelling van de rugleuning dient idealiter automatisch te gebeuren door een beweegmechanisme. Bij het naar voor en achter bewegen dient de ondersteuning de vorm van de rug steeds te volgen. Een derde belangrijk punt is de aanwezigheid van 4D-armleggers. Dit betekent dat de armleggers in alle richtingen verstelbaar en draaibaar moeten zijn.

Voor een goede bureaustoel zou je eens op bureaustoel24.nl kunnen kijken.