Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Groen Dak Subsidie

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidie op een groen dak? De mogelijkheden verschillen erg per gemeente. Dat is echter geen probleem, want gelukkig kunt u bij NatureGreen terecht voor een handig overzicht, zodat u niet zelf hoeft te zoeken! In sommige gemeentes moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden voordat u aanspraak kunt maken op subsidie voor een groen dak. Uw dak moet bijvoorbeeld een minimale oppervlakte hebben, of het te leggen groen dak moet voldoen aan bepaalde eisen wat betreft de waterbergingscapaciteit. In andere gemeentes is het alleen mogelijk om subsidie aan te vragen met een groep mensen, zoals een buurtgenootschap, of samen met de buren. Het is dus belangrijk om met deze voorwaarden rekening te houden voordat u ervoor kiest om een groendak te leggen. Gelukkig zijn de groendaken van NatureGreen allemaal al voordelig, dus zelfs zonder subsidie bent u niet slecht af!

Waarom een groen dak?

Maar waarom is het leggen van een groen dak nou zo’n goed idee? Er zijn verschillende voordelen die een groen dak met zich mee brengt. Zo geeft een groen dak uw huis een duurzamere uitstraling! Het dak biedt niet alleen voordelen voor de eigenaar van het dak, zoals waardeverhoging van de woning en betere isolatie, maar ook voordelen voor de hele wijk. Een groen dak:

  • Verlaagt het omgevingsgeluid
  • Verlaagt de omgevingstemperatuur
  • Goed voor de lokale biodiversiteit
  • Filtert lucht in de omgeving
  • Zorgt voor een groenere omgeving en dus meer woonplezier

Daarnaast verhoogt meer groen in de buurt de kwaliteit van leven. Dat is fijn voor uzelf en voor uw buurtgenoten! Omdat een groen dak dus niet alleen goed is voor de eigenaar van het pand waar het dak op komt te liggen, geven veel gemeentes, provincies en waterschappen hun inwoners subsidie voor de aanleg van sedumdaken.

Soorten begroeing

Op een sedumdak kunnen verschillende soorten begroeiing worden aangebracht, zoals vetplantjes, grassen en kruiden. Regenwater wat op het dak terecht komt wordt dankzij deze plantjes opgeslagen in de beplanting of de substraatlaag van het dak. Dat zorgt bij heftige buien voor minder overlast! Daarnaast is het water natuurlijk weer goed voor de planten. U hoeft uw dak dan ook maar zelden zelf water te geven. Zeker buiten periodes van droogte om, is alleen regen meer dan voldoende.

We zien u graag terug bij NatureGreen!

Bij NatureGreen hebben we een handig overzicht gemaakt van de mogelijkheden voor subsidie voor een groen dak. Zo kunt u in één oogopslag zien of uw gemeente in aanmerking komt en aan welke voorwaarden u eventueel moet voldoen! Dat scheelt u een hoop zoekwerk. Daarnaast vindt u op onze website ook informatie over de verschillende groendaksystemen die wij aanbieden, de verschillende projecten die wij hebben mogen uitvoeren en informatie over de toepassingen van een groen dak.

Wilt u meteen een afspraak maken voor een dakinspectie, of vragen stellen aan één van onze adviseurs? Ook dat is natuurlijk mogelijk. We hopen u dan ook gauw terug te zien bij NatureGreen!