Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Flexibele kantoorruimte wordt steeds populairder

Op het gebied van kantoorruimte huren is er een nieuwe trend die zich vooral in de grotere steden manifesteert en alles te maken heeft met de flexibele manier van werken bij bedrijven. Bedrijfsverzamelgebouwen zoals bij Franklin spelen hier slim op in door hun kantoorruimte hierop aan te passen en starters maar ook al bestaande bedrijven de mogelijkheid te bieden flexplekken of op maat gemaakte werkplekken te faciliteren voor werknemers van kleine en grote bedrijven.

Flexibel werken wat is de trend

Uit recent onderzoek bij een aantal grote bedrijven in Nederland is gebleken dat werknemers veel beter werken wanneer ze zelf hun eigen werkplek kunnen bepalen. Vaak is het reizen naar een vast kantoor van een bedrijf al een tijdrovende bezigheid en is het werken thuis net altijd even inspirerend. Werknemers kregen tijdens dit experiment de opdracht om een werkplek voor een maand te kiezen die ze zelf konden bepalen. Hierbij ging het soms om een werkplek thuis maar vaak juist op een plek waar zelfs met een klein groepje van collega’s kon worden gewerkt. Plekken die hiervoor geschikt zijn waren internet cafés, bedrijfsverzamelgebouwen en of werkplekken op bijzonder locaties.

Uitkomsten en opvolging

Wat bleek na evaluatie van dit experiment is dat enerzijds met alle moderne hulpmiddelen er nog steeds onderling overleg kon worden gevoerd maar dat de werknemers een groter gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid ervaarde. De vrijheid in het zelfstandig bepalen waar gewerkt mocht worden deed hier iets bijzonders wat niet in geld kon worden uitgedrukt. De werknemer was productiever geworden en had veel meer plezier in het werk. Maar welke trend zal zich nu afspelen in de zakelijke vastgoed en verhuur? Welnu je ziet dat de flexibele kantoorgebouwen uit de grond worden gestampt met huurcontracten die zo flexibel zijn dat je een werkplek bij een enkele organisatie voor meerdere locaties in Nederland kunt huren. Het moderne werken zal in de komende jaren alleen maar meer veranderen en de mogelijkheden voor verhuur van kantoorruimte zal zich hier ook op aanpassen.