Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Een zekeringkast leren kennen

In een zekeringkast, ook wel verbruikseenheid genoemd, wordt de stroom van uw huis beheerd en geleverd. Het moet gemakkelijk te vinden zijn. Huizen vertrouwden van oudsher op zekeringen en zekeringkasten om ze te beschermen tegen systeem temperatuurstijgingen en overmatige stroom stromen. Zekeringen en zekeringkasten, hoewel voornamelijk vervangen door stroomonderbrekers en service paneelkasten, zijn nog steeds te vinden in sommige oudere huizen. Het is van cruciaal belang om te weten waar uw meterkast is voor het geval u in een noodgeval de stroom moet uitschakelen. De primaire schakelaar, zekeringen en/of stroomonderbrekers en aardlekschakelaars maken er allemaal deel van uit. Met de hoofdschakelaar kunt u de energievoorziening van uw woning afsluiten. Als uw huis elektrische opslag verwarmers heeft, heeft u mogelijk meer dan één hoofdschakelaar. Mogelijk hebt u in dit geval een aparte zekeringkast nodig. Aardlekschakelaars (Residual Current Devices) zijn schakelaars die in onveilige situaties een circuit uitschakelen en de stroom onmiddellijk uitschakelen.

De anatomie van een zekeringkast

Een smeltbaar onderdeel, of een stuk dat kan worden gesmolten, moet in elke zekering aanwezig zijn. Het smelt element is het smeltbare gedeelte dat is ingesloten in het glazen zekering lichaam. Een dunne metalen strip dient als fuseren element. Het smelt element warmt op, smelt en verbreekt wanneer het meer vermogen krijgt dan waarvoor het is ontworpen. Als gevolg hiervan wordt het circuit onderbroken, waardoor het dood en veilig is. Wanneer een zekering door brand, wordt het smelt element onherstelbaar beschadigd en kan de zekering niet opnieuw worden gebruikt. Deze moet worden vervangen door een nieuwe zekering. Kijk in kasten, gangen, modder kamers, kruipruimtes, kelders, bijkeukens of wasruimtes voor de zekeringkast. Zekeringkasten op meer zichtbare posities kunnen worden verborgen achter een houten paneel of een schilderij om het uiterlijk van het deksel of de deur van de kast te verbergen.

Voorzorgsmaatregelen op zekeringkasten voor een veilig huishouden

Zekeringkasten zijn door hun ontwerp de zwakste schakel in het elektrische systeem van een huis. De andere leidingen en componenten van het elektrische systeem zijn duurzamer dan de smelt elementen van de zekeringen. Het smelt element van de zekering wordt als eerste beschadigd wanneer er voldoende stroom of temperatuur aanwezig is om de rest van het systeem te beschadigen. Wanneer er te veel apparaten op hetzelfde circuit zijn aangesloten, treedt overbelasting op. Als u bijvoorbeeld een magnetron, haardroger en lichten tegelijkertijd aanzet, kan er een zekering doorbranden. Raadpleeg elektriciens bij u in de buurt wanneer zich problemen voordoen zoals overbelasting van het circuit. In Leiden kun je overleggen met elektricien Leiden om de veiligheid in huis te waarborgen.