Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Een woningaanbouw: prefab of caso?

 

Ben je van plan om een woningaanbouw te gaan realiseren? Hartstikke leuk, maar wat zijn de mogelijkheden allemaal? Je hebt misschien wel tijdens het onderzoek naar een woningaanbouw gehoord van prefab of casco. Je vraagt jezelf misschien wel af wat dat nu eigenlijk betekent. We gaan het je daarom in dit artikel allemaal uitleggen, dus lees zeker verder!

De prijsopbouw van een woningaanbouw

Het is ten eerste handig om te weten dat er verschillende factoren zijn die de kosten van een aanbouw beïnvloeden. De omvang van de aanbouw speelt bijvoorbeeld een grote rol. Hoe groter de aanbouw is, hoe meer materialen en arbeidsuren nodig zijn en dus ook hoe hoger de kosten zijn. De materialen en afwerking die je kiest spelen ook een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het aantal ramen, de grootte van de ramen, enkel of dubbel glas, de houtsoort van de kozijnen, wel of geen groendak en andere keuzes bepalen mede de uiteindelijke kosten van de aanbouw aan de woning. Daarnaast speelt het ook een grote rol of je gaat voor een prefab of casco aanbouw.  

Een prefab aanbouw

Prefab betekent vooraf gefabriceerd. De aanbouw is dus al gedeeltelijk gemaakt in de fabriek. De maten en gebruikte materialen staan dus ook al deels vast. Hierdoor is prefab dan ook meestal een goedkopere mogelijkheid voor een aanbouw dan casco. Wil je een dakkapel laten plaatsen? Dan is de prefabmogelijkheid ideaal en ook in meeste gevallen goedkoper. Met een prefab aanbouw moet je wel rekening houden met het feit dat de afmetingen en materialen al deels vast staan en je daar niet veel zeggen meer in hebt.

Een casco aanbouw

Naast de mogelijkheid voor een prefab aanbouw kan je ook voor een casco aanbouw kiezen. Een casco aanbouw is precies het tegenovergestelde van een prefab aanbouw. Aan een casco aanbouw moet nog veel gedaan worden, denk dan bijvoorbeeld aan het maatwerk. Dit brengt veel mogelijkheden en voordelen met zich mee. Je hebt namelijk meer vrijheid en inspraak in de materialen die worden gebruik, het model en de afwerkingen. Ook kan een casco aanbouw geplaatst worden in elke situatie, wat niet het geval is bij een prefab aanbouw. Een casco aanbouw is hierdoor echter wel duurder.