Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Een jaarplanning maken doe je zo

Een jaarplanning maken, dient altijd erg secuur en zorgvuldig gemaakt te worden. Een jaarplanning geeft namelijk weer wat de planning is voor het komende jaar. Dit geeft u en uw medewerkers veel rust omdat ze weten welke stappen er ondernomen worden. Het doel dat u wilt bereiken staat hier ook in. Om een jaarplanning zo effectief mogelijk te maken, is het noodzaak dat er de juiste stappen worden gezet bij het maken van de planning. Wij leggen u graag diverse methodes uit die helpen bij een jaarplanning maken.

 

Een jaarplanning maken aan de hand van verschillende methodes

Een jaarplanning maken kan gedaan worden volgens diverse methodes. Zo is er de klassieke jaarplanning en de A3 plan volgens de A3 methodiek. Het verschil tussen een A3 plan en een klassieke jaarplanning is dat alleen de meest relevante acties benoemd zullen worden. Alleen de acties waar aandacht aan besteedt moet worden, zullen hierin vernoemd worden. Een ander verschil is dat een A3 plan gedurende het plan continu aangepast zal worden aan de hand van de besluitvorming in de organisatie. Hierdoor is een jaarplanning maken minder werk, maar werkt het wel beter dan een klassiek jaarplan. Een A3 maken kan ook in een ander tijdbestek dan een klassieke jaarplanning. Zo is een half jaar of twee jaar namelijk ook mogelijk.

 

De A3 methodiek focust zich dus vooral op de meest essentiële verbeter- en verbeteronderwerpen. Door juist alleen hierop te focussen, zal het voor u en uw personeel heel eenvoudig zijn om te kijken waar het in het verleden is misgegaan of wat juist meer aandacht nodig heeft. U maakt het plan met al uw medewerkers waardoor iedereen ook betrokken zal zijn bij het maken van het plan.

 

We staan u graag te woord voor als u nog meer informatie wil over het maken van een jaarplan volgens de A3 methodiek.