Grotemarkt beraad
Image default
Vervoer en transport

Disselbak kopen? Waar je op moet letten

Mensen die een aanhanger lang in gebruik hebben weten dat een disselbak makkelijk is en soms wordt zelfs gezegd essentieel. Een disselbak zorgt voor extra opbergruimte. Je kan deze opbergkist vastmaken aan de aanhanger of vouwwagen en extra spullen kwijt. De disselbak kan je in de aanhanger plaatsen, maar ook op het voorschot of onder de laadvloer. In deze disselbak kan je kleinere spullen doen, maar ook bijvoorbeeld spanbanden, aanhangernet of andere onderdelen van de aanhanger. Wil je nu zo’n kist kopen voor jouw aanhanger? Dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.

Soorten

Je hebt verschillende soorten disselbakken die je kan krijgen. Een aanhanger disselbak kan je zoals eerder gezegd op verschillende posities kwijt. Het is belangrijk dat je zelf weet waar je de kist kwijt wil. Dit is belangrijk omdat de opbergkisten van verschillende materialen zijn gemaakt. Twee materialen zijn het populairst en dat zijn aluminium en kunststof. Een aluminium disselbak is door het materiaal een stuk steviger dan het kunststof, maar heeft als nadeel dat het dus ook een stuk zwaarder is. Kunststof is daar tegenover een stuk lichter en dus makkelijker te verplaatsen, maar is wat minder stevig als aluminium. Een ander nadeel van kunststof is door het gewicht ook dat het minder veilig is tegen diefstal.

Maten

Als je weet wat voor soort disselbak je wilt, dan is het de vraag hoe groot mag deze opbergkist dan zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van je aanhanger, maar ook waar je de kist kwijt wil. Zo kan je ervoor kiezen om de disselbak te monteren op de trekstang. Dan is het belangrijk dat je niet een te grote kist aanschaft die uitsteekt aan beide kanten. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Als je een kist koopt voor in de aanhanger. Dan is het vooral wat je voorkeur is. Een kleinere disselbak neemt natuurlijk minder ruimte in beslag, maar je kan er ook minder in kwijt.

Onderdelen

Nu denk je misschien dat je er al bent, want je hebt namelijk het materiaal en de maat gekozen. Je bent er dan inderdaad bijna, maar er zijn toch een paar onderdelen die handig kunnen zijn om aan te schaffen. Om te beginnen is het handig om een hangslot aan te schaffen. Sommige kisten hebben een ingebouwd slot, en andere helaas niet. Het is belangrijk om een slot te hebben om diefstal tegen te gaan. Naast het slot moet je ook een montageset aanschaffen als je de disselbak op de trekstang wil plaatsen of onder de laadvloer. Deze montagesets hebben de schroeven en alle andere onderdelen, maar de onderdelen om het vast te zetten zoals gereedschap wordt niet geleverd. Zo kan je dus ook nog ervoor kiezen om een gereedschap set aan te schaffen.

Prijs

Aluminium disselbakken zijn vaak duurder dan kunststof disselkisten. Daarnaast zit er ook verschil in prijs tussen de maten. Zo betaal je vaak een hogere prijs voor een grotere maat. Ook kunnen de prijzen in onderdelen verschillen. Zo heb je hele dure sloten, maar kan ook een gemakkelijk handslot al voldoende zijn.