Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

De echopraktijk Liva

Als u uw baby in uw buik wilt zien

Als u in verwachting bent, wilt u, zodra het mogelijk is, een foto van de baby in uw buik zien. Dat is mogelijk door het laten maken van een pretecho. De naam zegt het in feite al dat het een pretecho is, die alleen laat zien hoe de baby in uw buik beweegt. Omdat u er zelf in het begin niet veel bij kunt onderscheiden, zal de persoon die bij u de pretecho maakt, vertellen wat u allemaal kunt zien. Als u een pretecho laat maken, dan zal daarbij niet worden gekeken of de baby eventuele afwijkingen heeft. Daarvoor is een medische echo nodig waarop meer te zien is.

Het maken van een pretecho

Een echopedist of eventueel een verloskundig kunt u via de pretecho de ongeboren baby in uw buik laten zien. Als de baby in uw buik goed ligt, kan daar een foto van worden gemaakt. De gemaakte foto kunt u meekrijgen. Een pretecho wordt niet door een zorgverzekeraar vergoed, maar is zeker de moeite waard als u in een vroeg stadium graag uw baby ziet. Er kan ook een filmpje worden gemaakt die u ook meer naar huis mag nemen. Het maken van een pretecho zal ongeveer een half uur in beslag nemen.

Een echo laten maken

U kunt pretecho’s als 2-, 3-, en 4 D laten maken. Bij de 2D pretecho ziet u alleen maar een zwart- wit afbeelding van uw baby als dwarsdoorsnede. Bij de 3D ziet u een echo die uit meerdere beelden is opgebouwd en bij de 4D pretecho ziet u de bewegende beelden in kleur. Hierop kunt u uw baby zien gapen of duimen. Ook hiervan kunt u de foto’s meekrijgen.

De medische echo laten maken

Een medische echo laten maken wordt tussen de 8 en 12 weken uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar de groei van de baby in uw buik. Ook wordt de baby gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Ook de twintig weken echo laten maken wordt standaard uitgevoerd. Deze echo’s worden door de zorgverzekeraar vergoed. Er kan ook nog besloten worden om een medische echo te laten maken rond de 30 weken om te kijken of alles in orde is. Zelfs rond de 36 weken kan het besluit worden genomen tot het maken van een liggingsfoto. De medische echo’s worden uit voorzorg gemaakt om ervoor te zorgen dat de zwangerschap en bevalling goed verloopt.