Grotemarkt beraad
Image default
Gezondheid

De do’s en don’ts van MammaTENS

Kort geformuleerd staat TENS, of MammaTENS voor elektrostimulatie tegen pijn tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en/of na de geboorte van het kind. Met vragen over Tens bij zwangerschap en TENS bevalling kun je terecht op de website van MammaTENS. De site richt zich op zwangere vrouwen, jonge moeders, verloskundigen en gynaecologen. Onderwerpen die behandeld worden, zijn bijvoorbeeld:

-misselijkheid en overgeven tijdens zwangerschap;

-pijn, met name rugpijn, bij zwangere vrouwen;

-rusteloze benen gedurende de zwangerschap;

-weeën en de bijbehorende pijn;

-incontinentieklachten en herstel daarvan;

-conditietraining na de geboorte;

-mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen;

-gepubliceerde studies over TENS.

Redenen wanneer je MammaTENS niet kan gebruiken

We staan stil bij het op één na laatstgenoemde. Het allereerste advies aan nieuwe gebruikers van MammaTENS is vooraf met de (huis)arts te overleggen. Val je binnen een van de volgende categorieën, dan wordt TENS afgeraden, tenzij een arts overduidelijk toestemming geeft.

-meisjes en vrouwen met een pacemaker, pomp of ander elektronisch implantaat;

-meisjes en vrouwen die een hartritmestoornis hebben;

-meisjes en vrouwen die de diagnose epilepsie hebben gekregen;

-meisjes en vrouwen met een gevoelige/beschadigde huid (of een bepaalde huidaandoening) daar waar de elektroden geplaatst moeten worden;

-meisjes en vrouwen met kwaadaardige huidkanker daar waar de elektroden geplaatst moeten worden.

Een mogelijke bijwerking is verergering van de pijn. Dit kan gebeuren als er (te) intensief gebruik wordt gemaakt van MammaTENS of als de stroomsterkte op een hoog niveau staat. Een ander bijeffect kan huidirritatie zijn, veroorzaakt door de elektroden of de elektroden-gel. Voor de duidelijkheid: het bovenstaande komt gelukkig niet veel voor, maar heldere voorlichting vinden we erg belangrijk. 

Heb je alle informatie op de website van MammaTENS gelezen, maar zit je toch nog met een aantal vragen? Of heb je behoefte aan advies op maat? Misschien vind je de betreffende gegevens in de twee flyers die je kunt downloaden. Je vindt ze onder de namen ‘Tens bij geboorte informatie – PDF flyer’ en ‘Tens en bevalling informatie – PDF flyer’. Rechtstreeks contact opnemen kan ook. Bel naar (033) 465-5064, stuur een mail of vul het online formulier in.

https://www.mammatens.nl/