Grotemarkt beraad Blog

Pagina’s

Meest recente berichten

Categorieën

Archief

Lampen en licht gebruik in een Tiny House

Het lijdt geen twijfel dat licht van vitaal belang is voor het menselijk leven. Niet alleen ons bioritme, maar ook onze hormonale balans (die de basis vormt van het bioritme) wordt beïnvloed door licht. Met betrekking tot de verschillende mogelijke lichtbronnen in de eigen tiny house woning zijn er echter maar weinig mensen die weten dat er verschillende soorten “gezond licht” bestaan: In de huiselijke sfeer ligt het beslissende verschil vooral in het lichtspectrum en de frequentie waarmee het licht wordt uitgestraald.  Laten we ons daarom nogmaals buigen over de vraag hoe “gezond licht” wordt gedefinieerd, welke lichtbronnen gezond licht produceren en welke lampen winkeliers moeten blijven.

Gloeilampen – nauwelijks meer op de markt

De klassieke gloeilamp, die sindsdien verboden is, straalt het gezondste licht uit van alle lampen voor huishoudelijk gebruik. Dit betekent niet dat LED’s en halogenen op zich “ongezond” zijn – maar de gloeilamp straalt het meer natuurlijke licht uit. Maar hoe wordt gezond licht überhaupt gedefinieerd? Hoe meer het kunstlicht lijkt op zonlicht, hoe beter. Vooral ‘s avonds is een lichtbron met een bij voorkeur natuurlijke rode component in het spectrum (gloeilamp of kaarslicht) te verkiezen boven andere bronnen met een sterke blauwe component (computermonitor en TV), omdat een hoge blauwe component het vrijkomen van melatonine vertraagt, wat we nodig hebben voor een gezonde slaap. Bij de keuze van een lichtbron, waarvan het kleurenspectrum meestal tussen de genoemde uitersten in ligt, is het daarom in ieder geval de moeite waard om te letten op een zo natuurlijk mogelijk spectrum.

 

Gezond licht – alternatieven voor gloeilampen

De goede oude gloeilamp heeft dus ook zijn voordelen. Ook al is het onbetwistbaar dat de energie-efficiëntie aanzienlijk lager is dan die van moderne lichtbronnen, toch is gezond licht van vitaal belang, omdat de kwaliteit van het licht een grote invloed heeft op ons welzijn. Er zijn inmiddels genoeg studies met duidelijke resultaten uitgevoerd: zowel op de werkplek als in particuliere huishoudens draagt gezond licht bij aan de productiviteit en levenskwaliteit. De kwaliteit van het licht in de woonruimten van een Tiny House kan worden verbeterd door een huis te bouwen en in te richten met ramen die ondanks het gebruik van warmte-isolerende beglazing nog steeds een groot deel van het licht doorlaten, en door zorgvuldig geselecteerde lichtbronnen te gebruiken.

 

Gloeilampen zijn slechts in beperkte mate verkrijgbaar – in winkels die een grote voorraad hebben en er nog steeds van verkopen. Als de voorraad leeg is, zal er geen aanvulling meer plaatsvinden. Daarna kunnen speciale lampen zoals ovenlampen of “schokbestendige” gloeilampen bestemd voor ambachtslieden nog steeds worden gebruikt tot nader order. Deze laatste hebben echter een nog lager rendement dan conventionele gloeilampen (efficiëntieklasse E-G). Anders is het een kwestie van genoegen nemen met wat er beschikbaar is.

 

Koolstof gloeilampen – atmosferisch, maar zeer inefficiënt

Koolstof gloeilampen zijn nog inefficiënter dan normale gloeilampen: een groot deel van de energie wordt omgezet in warmte, het licht is vrij zwak. In restaurants en bars zijn koolstoffilters echter erg populair: Koolstof gloeilampen zijn bijzonder effectief wanneer alleen de lamp (of lamp) in de fitting wordt geschroefd en er geen lampenkap wordt gebruikt. De iets roder en iets donkerder koolstof gloeilamp dan gloeilampen zorgt ‘s avonds voor een gezellige sfeer – niet in de laatste plaats door het gebrek aan blauw in het lichtspectrum.

 

Halogeenlampen – ook getroffen door een verbod in de hele EU

Op het gebied van gezondheid volgt halogeen de gloeilamp “op zijn voet”. Halogeenlampen, zoals gloeilampen, zijn gloeiende lichamen, ook wel temperatuurradiatoren genoemd; de frequentie waarmee ze hun licht uitstralen wordt door de mens als bijzonder aangenaam ervaren, omdat het een continu volledig spectrum licht is, vergelijkbaar met zonlicht. Halogeenlampen hebben ook zeer goede kleurweergave-eigenschappen. Hun nadeel is dat hun lichtrendement per watt slechts iets hoger is dan dat van gloeilampen. En wat weinig bekend is, in tegenstelling tot het verbod op gloeilampen, is dat sinds 1 september 2018 ook halogeenlampen sinds 1 september 2018 voor het eerst op de markt worden gebracht. De voorraden kunnen dus nog steeds worden verkocht. Naast spaarhalogeenlampen met minstens energieklasse B, mogen er nog steeds heldere halogeenlampen met r7- en G9-lamphouders en minstens energieklasse C op de markt worden gebracht.

 

LED-lampen – klein en zuinig

Na de verkoop van de resterende voorraad is het alleen nog maar mogelijk om over te schakelen op LED’s. LED’s hebben nu de markt veroverd omdat ze een breed lichtspectrum bestrijken en maximale efficiëntie bieden. Perfect voor in een Tiny House!

© 2020 Grotemarkt beraad All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.